T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Düzce İl Halk Kütüphanesi

YEMEK KÜLTÜRÜ

Melengüçceği Tatlısı

Orta Asya Türklerinden gelmektedir. 700 yıllık bir öz geçmişi bulunmakla beraber Akçakoca’da yaşayan Manav Türkleri tarafından geleneksel hali korunarak yapılmaktadır. Orta Asya Türkleri Melen ovalarında yetişen Manda kaymağını kızartıp tortu (dartı) haline getirdikten sonra hamurun içine sürüp tükettikleri için Melengüçceği adını almıştır. Melengüçceği tatlısını ister kuru, ister şeker ya da kestane balıyla ballayarak deneyebilirsiniz. Akçakoca dağ çileği reçeli ile farklı bir aroma verildiği gibi soğuk dondurma ilavesi ile de tüketebilirsiniz.

ÇERKEZ VE ABAZA TAVUĞU

Malzemeler (4 kişilik) 1,5kg. Tavuk 2 Orta boy kuru soğan 2 Su bardağı ceviz içi 1 Dilim pasta (mamursa) 1 Tatlı kaşığı acıka 3 Yemek kaşığı ayçiçek yağı 8 Su bardağı sıcak su Hazırlanışı; Tavuk temizlenir ve parçalara ayrılır. Parçalanmış tavuklar sıcak su ilave edilerek pişirilir. Cevizler dövülür yada iki taş arasında ezilir. İçine soğuk pasta ve acıka konarak yoğrulur. Sıkılarak yağı çıkarılır. Yağı alınmış karışım tavuk suyu ile sulandırılarak bulamaç haline getirilir. Parçalanmış tavuklar bu karışıma bulanarak üstüne ceviz yağı gezdirilerek servis edilir.


GÖBETE

Malzemeler (4 Kişi için) Hamuru için; 2 Yumurta 1 Fincan sıvı yağ 1 Fincan yoğurt Un 1 Paket kabartma tozu Bir miktar tuz Su İç malzemesi; 1 Bütün tavuk 1 Baş soğan Bir miktar sıvı yağ 2 Adet patates 1 Yemek kaşığı salça Bir miktar tuz ve karabiber Hazırlanışı; Hamurun Yapılışı; 2 Yumurta, 1 fincan sıvı yağ, 1 fincan yoğurt, 1 paket kabartma tozu, tuz, un ve su karıştırılarak hamur kıvamına getirilerek 40 parçaya ayrılır. Bir kap içinde bir miktar sıvı yağ ve tereyağı karışımı eritilir. Bu kırk adet parçanın her biri oklava ile yemek tabağı boyutunda açılır. Yağ karışımı açılan yufkaların arasına sürülür. Sonra kırk parça hamur iki eşit parçaya ayrılır.(20-20) Oklava ile açılan 20 parçanın her biri üst üste konularak kullanılacak tepsi boyuna göre habur el yardımı ile büyütülür. İlk 20 parça tepsinin altına serilir. İçine iç malzeme konulduktan sonra diğer 20 parça da iç malzemenin üstüne kapatılır. Üst katman konulduktan sonra altta kalan katmanın hamurları üstü kapatacak şekilde kıvrılır. İç Malzemenin Hazırlanışı; -Bir bütün tavuk haşlanır. Kemiklerden ayrılarak elle küçük parçalara bölünür. 2 Adet patates küp küp doğranır. Bir tencereye bir miktar sıvı yağ konur ve soğanlar küçük küçük doğranarak tencereye ilave edilir. Ardından bir miktar salça, patatesler, tuz ve küçük parçalara ayrılan tavuklar ilave edilerek karışım kavrulur. Tavuğu haşladığımız su bu karışıma ilave edilir. Patatesler pişene kadar bekletilir. İç malzeme piştikten sonra karışımın suyu tencerede bırakılarak posası böreğin iç malzemesi olarak kullanılır. Bu malzeme tepsinin içine konulan hamurun üstüne konularak diğer parça hamurda üstüne kapatılır ve 200 derece fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Börek piştikten sonra kare kare kesilerek tencerede kalan sos üzerine dükülerek servis edilir.